bra att veta

Vad är tanken bakom Skaparladan?

Vi vill få ”knoppar att gå i blom.” I Skaparladan finner du ett klimat där alla kan vara öppna för ny kunskap och nya perspektiv. Atmosfären stimulerar till idéskapande och experiment, nyfikenhet och utveckling. Bort från buller och jäkt. Ut till lugn och ro.

 

Hur ser Skaparladan på skapandeprocessen?

Vi ser måleriet som ett äventyr att uppleva! Inte ett problem att lösa.

 

Kurserna utgår från att...

...du är fri att skapa som du vill

...du bär på kunskapen om hur du vill måla inom dig

...du når din skaparkraft genom att vara närvarande och
genom att höra dina impulser

...du lär genom att vara nyfiken - att utforska, prova och
öva det som är lustfyllt och lockande

 

Vilka förkrav krävs på de olika kurserna?

Under varje kursbeskrivning finner du "för vem" kursen är utvecklad. Där kan du också läsa om du behöver någon speciell kunskap för att kunna gå kursen. Är du osäker – maila.

 

Är målningen någon form av terapi?

Nej, men målarprocessen utgår ifrån glädje, lust och impulser som kommer direkt ifrån dig själv. Det gör den jag-stärkande. Förutom att väcka lusten till måleriet så lär sig många deltagare mycket om sig själv och sina styrkor under kurserna.

 

Vilken teknik målar man i?

Akrylfärg och med alla möjliga och omöjliga verktyg.

 

Finns det färg och duk på plats?

I kurserna ingår inte material (om inte annat nämns i kursbeskrivningen).

I Skaparladan finns, året runt, mängder av akrylfärger, målarduk, penslar, roller, spackel och det mesta du kan behöva till mycket bra priser. Har du eget material hemma - ta gärna med det.

 

För dig som inte har egen färg finns det vid flera kurser möjlighet att köpa ett eget prisvärt färgset för endast 350 kr. I detta ingår 5 basfärger av märket Amsterdam 120 ml samt en valfri färgtub. (ord. pris 450 kr). Har du köpt färgsetet har du även tillgång till ett varierat utbud av penslar och verktyg från ett gemensamt bord i ateljén. Läs gärna mer om konstnärsmaterial under fliken Butik i menyn ovan.

 

Hur länge kan jag måla?

Dygnet runt från kursstart till kursslut, om du vill. Du skapar när det passar dig bäst. Lärarstöd finns vanligen mellan klockan 10-16 men ateljéerna är öppna för deltagarna 24 timmar om dygnet.

 

När börjar kursen?

I god tid före kursstart får du ett mail med alla tider och annat bra att veta. Nästan alla  kurser startar klockan 10.00 dag 1. De flesta kurser slutar klockan 16.00 sista dagen utom veckokurserna som slutar klockan 12.00. Tillgång till ateljéerna fås tidigast 30 minuter innan kursstart.

 

Vem är INGA, Sven, Jonsson och Joel?

Inga är gårdens Border Collie. Hon deltar ibland på kurserna.

Sven, Jonsson & Joel är tre lätt förvirrade bondkatter som dyker upp både här och där, när man minst anar det. De är dock inte välkomna in i ateljéerna.

 

Kan jag ta med mig hund eller katt?

Tyvärr inte.

 

Vad är bra att ta med sig?

Det kan vara skönt med ett par inneskor eller tofflor och kläder som kan få färgfläckar. Gillar du att måla till musik - glöm inte musikspelare och hörlurar. Samtliga ateljéplatser har staffli, bord för färger och material samt fällbara vilstolar med fleecefilt. Kul saker att ta med kan vara ”målarsaker” såsom; vattensprayflaska, liten roller, svampar och bredare penslar. Allt detta finns naturligtvis även i vår konstnärsbutik.

 

Om kursstarten

Det är viktigt att du som kommer hit första gången är på plats när kursen startar. Då sätts grundplattformen och de två första timmarnas genomgång är väsentliga för pedagogiken och kursupplägget.

 

Hur & när kan man få tillgång till sin ateljéplats?

Tillgång till ateljéerna fås tidigast 30 minuter innan kursstart.

Oavsett kurs så kan plats i olika hus inte bokas i förväg utan dessa fördelas av respektive lärare inför en kurs beroende på gruppens sammansättning.

 

Om anmälan och bokningsvillkor

Alla regler hittar du på denna sida>>

Hur ser ateljéerna ut?

I Ladans Ateljé målar vi såväl sommar som vinter. Ladan är nybyggd i gammal stil med åtta meters takhöjd. Alla platser har utmärkt tak- och/eller spotlightbelysning vilket gör att du kan måla dygnet runt. Golvet har golvvärmeslingor. I ladan finns ett fullt utrustat kök och en fräsch toalett.

 

Fårhusets Ateljé är drygt 100 kvm med sex meters takhöjd. Här målar vi under årets varmare månader. Gaveln har ljus från norr och hela lokalen är mycket väl upplyst. Alla väggar är vitmålade. Varje plats har ett staffli och en stafflivägg. Skulle det bli riktigt kyligt värms lokalen med kaminer. Här finns även mikrovågsugn för den som inte vill använda köket i ladan.

 

I det före detta Stallet finns Galleriet och Butiken som är öppna för alla under sommaren. Övrig tid enligt överenskommelse.

 

Hur många målarplatser finns det?

Det beror på kurs och årstid. Under sommarens kortkurser är vi vanligen max 18 deltagare, vanligtvis fördelade så att 9 målare står i Ladans Ateljé och 9 målare i Fårhusets Ateljé. På sommarens veckokurser är vi vanligen max 9 målare i respektive ateljé. Höst, vinter och vår är vi max 12 personer i Ladans ateljé. Under Målardagarna och Målarveckorna med extra stor ateljéplats och på kursen Måla stort till musik är vi max 7 personer i ateljén.

 

Var bor jag?

Det finns två dubbelrum och två enkelrum att hyra i Skaparladan. Är det fullt hos oss så hittar du fler trevliga förslag under fliken Logi i menyn ovan. Det är inte tillåtet att tälta eller campa vid Skaparladan.

 

Hur gör jag med mat?

Tillgång till kök, mikrovågsugn, kylskåp och frys finns i Skaparladan. Du fixar din egen mat då du känner för det. Närmaste skärgårdshandel finns på Gräddö dit det är cirka 10 minuter med bil. Världens bästa bageri, Rådmansö Bageributik, (www.bageributiken.se) finns i Södersvik, 800 från ladan.

 

Kan jag vara allergisk?

På gården finns både Roslagsfår, hund och katter. Fåren hittar du sällan i ateljéerna. :)

 

Vad är Knösgården?

Skaparladan ligger på Knösgården som är ett lantbruk på 30 hektar. Gården bestod ursprungligen av tre gårdar som delades i och med Laga Skifte år 1842. Här drevs ett lantbruk med kor och spannmål fram till cirka 1960. Då rasade den ursprungliga ladugården och åker och ängar började växa igen. Sedan 2007, då vi övertog gården, har Roslagsfår, som hjälper oss att hålla landskapet öppet, flyttat in. Samtliga ekonomibyggnader har byggts upp och röjningar för att återställa betes- och hagmarker pågår. På Knösgården används ingen besprutning eller konstgödsel.

 

Var ligger Skaparladan?

Du hittar Skaparladan knappt 60 minuter från Stockholm på Rådmansö, i Roslagen. Se även karta under fliken Hitta hit i menyn ovan. Från Uppsala eller Arlanda kör du hit på en timme. Det går också bra att ta buss från Norrtälje busstation (nummer 631) - avstigning hållplats Södersviks affär. Från Södersvik promenerar du till Skaparladan på 10 minuter. Bussinfo finns på: www.sl.se

 

Vad finns i omgivningarna?

Här har du bokstavligen lugnet och naturen runt hörnet. Det är nära till saltsjön och 700 meter till Djupsjön. På Rådmansö finns naturreservatet Riddersholm med sin underbara skärgårdsmiljö. På Gräddö hittar du kafeér och en ICA-butik. I Södersvik (800 m) finns Rådmansö Bageributik - världens godaste bageri (www.bageributiken.se) och norröver finns Bondens Bod (www.bondensbod.se), en genuin gårdsbutik 600 meter bort.

 

Finns det någon åldersgräns?

Ja, 15 år på alla kurser utom på Målningsretreatet där åldergränsen är 18 år.

 

Kan jag vara med - jag har aldrig målat förut?

Jajamen! Det finns flera kurser som passar dig exempelvis Måla utifrån glädje & lust - Steg 1 eller Vedic Art Grundkurs.


Kan jag vara med - jag har målat mycket?

Jajamen! Absolut - flera av våra deltagare är erfarna konstnärer och med regelbundna utställningar etc.

 

Din integritet är viktig för oss!

När du skickar en kurs- eller intresseanmälan till Skaparladan via vår webb, via e-post eller på annat sätt, tex genom besök i vår butiken, så sparar och behandlar vi uppgifter om dig, så som namn, postadress, mobil och mailadress samt naturligtvis vilka kurser du anmält dig till för att kunna kommunicera med dig via mail, sms eller annat liknande sätt. Det kan handla om vi ska kunna skicka en kursbokningsbekräftelse, en faktura eller information om kurser eller lediga kursplatser.

Dina uppgifter kommer att sparas så länge du accepterar att ha en kommunikation med oss. Du kan när som helst tacka nej till fortsatt kommunikation med oss.

Dina personuppgifter delas inte med någon annan aktör. Vi kan dock komma att dela dina personuppgifter med en tredje part, förutsatt att vi är skyldiga att göra så enligt lag tex för att sköta bokföring och fakturering. Skaparladan använder inte cookies. Vi samlar heller inte in och analyserar beteendedata baserat på användning av vår webbplats. Vi vill bara skapa en kreativ oas här i Roslagen där alla är välkomna att utveckla sitt måleri och sig själv som konstnär. :)

Personuppgiftsansvarig är Peppe Jakobsson. Du har rätt att kontakta oss om du vill ha ut information om de uppgifter vi har om dig, för att ändra adressuppgifter eller för att begära radering av dina uppgifter. Detta gör du enklast genom att kontakta oss på mail: anmalan@skaparladan.se.

 

SKAPARLADAN, KNÖSGÅRDENS VÄG 6, 761 94 NORRTÄLJE

TEL: 070-747 76 62  MAIL: KONTAKT@SKAPARLADAN.SE